Inovare si politica publica

Instrumente sociale inovatoare online

Dacă ne gândim la spațiul public, ca locuitori ai orașului, ne gândim la spațiu conceput, spațiu locuit și spațiu perceput, ultimul fiind diferit pentru fiecare în parte. Toți utilizăm spațiile publice ca locuri sociale, în care ne întâlnim, ne plimbăm, construim amintiri – și cu toții avem o opinie asupra străzilor și scuarurilor pe care le utilizăm. Cu atât mai mult, cu ascensiunea noilor tehnologii și a platformelor de comunicare precum Facebook și Twitter, suprapunem și dimensiunea virtuală peste ce există fizic în aceste locuri.

De aceea, unul dintre instrumentele cu care vom lucra în YPLAN va fi GeoBlog-ul: o platformă colaborativă online, prin care elevii să poată marca pe harta Bucureștiului și descrie spațiile publice pe care le utilizează, percepția lor asupra acestora, propuneri și idei pentru a le transforma cu adevărat în locuri atractive, sociale, apropriabile. Platforma va fi liber accesibilă în secțiunea GeoBlog a site-ului.

Pe lângă GeoBlog, elevii vor avea la dispoziție o comunitate de discuții (YPLAN Forum) și un ghid online pentru planificare și design urban, care îi vor ajuta să înțeleagă importanța spațiului public, a rolului pe care îl pot avea în dezvoltarea acestuia și pot oferi coordonate importante pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră în planificare și proiectare urbană.

Inspirația pentru utilizarea instrumentelor de participare civică online a venit dintr-un proiect European dezvoltat de Pietro Elisei (supervised YPLAN) și Sabina Dimitriu (manager proiect YPLAN) numit STATUS. În ultima vreme, au apărut multe alte inițiative de mapare geografică online, chiar și în România (de exemplu, platforma CALUP), cu care ne propunem să relaționăm pentru a putea realiza, împreună, o perspectivă de ansamblu asupra stării și potențialului intrinsec al spațiilor publice bucureștene.


PLATFORMA GEOBLOG STATUS PENTRU ALBA IULIA


Instrumentele on-line dezvoltate (platforma de cunoștințe, comunitatea online YPLAN și Geoblog-ul) pot fi multiplicate și aplicate de asemenea și în alte zone din România. Mai mult, ne dorim ca rezultatele generate să reprezinte o bază de date de cunoștințe privind înființarea proceselor participative cu tinerii în Europa de Est, fiind astfel de interes într-un context mai larg.

Politica publică

Proiectul YPLAN nu este doar un experiment aplicat de implicare a tinerilor și co-producție creativă a spațiului public folosind tehnologia inovatoare și experiența elvețiană. Mai presus de toate, este o inițiativă menită să înceapă o schimbare de paradigmă atât în rândul tinerilor cetățeni cât și în cel al administrației publice locale cu privire la calitatea piețelor, scuarurilor și străzilor într-o Românie post-comunistă, care se confruntă încă cu conflicte mașină – pieton, parcare – loc de joacă, spațiu viran – coproducție socială.

Ne dorim ca, prin procesele pe care le va începe YPLAN și prin punerea cu succes în aplicare a patru dintre proiectele realizate de elevi, să creăm o metodologie replicabilă pentru municipiu și celelalte orașele românești, care să ducă în cele din urmă la definirea unei politici urbane integrate pentru spațiile publice.

Pentru început, vom urmări dezvoltarea unei relații cu administrația locală și activități de advocacy (susținute de Broșura YPLAN a rezultatelor proiectului) pentru a începe dezvoltarea unei politici locale care să aibă ca scop creșterea numărului și a calității spațiilor publice din București.